• Magyar
  • English
  • Romana
Bevezető
Fényképtár
Térképtár
Eddigi eredményeink
Virtuális utazás
Digitalizált térképek a Hagyaték / Térképtár menüpontban!  Újdonságok a Hagyaték oldalon!  
Tanulmányút-2009

2009 áprilisában a Cholnoky Hagyaték fényképtárának felelőse ellátogatott Érdre, a Magyar Földrajzi Múzeumba, ahol Puskás Katalin muzeológussal a Cholnoky hagyaték teljességét vizsgálták. A Múzeumban Cholnoky által készített fényképek találhatók igen gondosan kartonra ragasztva, megcímezve és rendszerezve. Érdekes módon itt nincsenek üvegre készült felvételek. Ellenben nemrég előkerültek Cholnoky naplói, ahol szinte napról napra le van írva minden egyes útja, tevékenysége.

kep1k.jpg kep2k.jpg

A naplókban még képjegyzék is található melynek segítségével tulajdonképpen le lehet ellenőrizni a mai napig is meglévő felvételeket. A naplóknak a feldolgozása lehetővé fogja tenni a Cholnoky által bejárt utak megismerését, az elkészült felvételek időrendjének és helyszíneinek lehatárolását.

A Magyar Nemzeti Múzeum Fényképtárában tett látogatás szintén érdekes erdményeket hozott. Itt Bodnár Katalin muzeológus segítségével áttekintettük az ELTE-ről átkerült letéti anyagot. Kiderült, hogy a Kolozsváron található kínai felvételek valójában másolatok. Jelenleg folyik a felvételek összehasonlítása, így hamarosan ki fog derülni, hogy tulajdonképpen hány Kínában készült felvétel maradt fenn és azok hol találhatók. Előkerült egy Cholnoky által készített nyilvántartás a fényképekről. Ennek feldogozása során lehetőség lesz a hagyaték teljességét helyesebben felbecsülni.

kep3k.jpg  kep4k.jpg

Ezúton is szeretnénk megköszönni a két intézmény munkatársainak segítségét. Közös munkánk eredményeképpen remélhetőleg egy teljesebb kép fog kialakulni Cholnoky fényképező tevékenységéről. 

 
< Előző   Következő >

Impresszum | Kapcsolat

© 2006 Cholnoky.ro