• Magyar
 • English
 • Romana
Oktatás
Könyvtár
Terepgyakorlat
Vizsgák
Segédanyagok
Fotógaléria
Digitalizált térképek a Hagyaték / Térképtár menüpontban!  Újdonságok a Hagyaték oldalon!  
Könyvtár

Cholnoky Jenő szakkönyvtár

Rövid történet

A Babes-Bolyai Tudományegyetem Földrajz Karán a magyar nyelvű oktatás 1993-ban indult újra. A kezdeti nehézségek miatt sok vendégtanár segített a tanításban. Látogatásuk alkalmával nem jöttek üres kézzel, mindig hoztak magukkal könyveket, folyóiratokat, kiadványokat. Itt elsősorban a budapesti Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársait kell megemlítenünk – Bonta Imre, Dobi Ildikó, Mika János, Wantuch Ferenc, Szalai Sándor, Dunkel Zoltán – akik meteorológiai szakkönyvek mellett hoztak ismeretterjesztő könyveket is. Magyarországi egyetemekről is voltak vendégeink, akik szintén hozzájárultak könyveink gyarapodásához. A teljesség igénye nélkül megemlíthetjük az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (Nemes Nagy József), a Debreceni Egyetem (Kerényi Attila, Tar Károly, Kircsi Andrea) munkatársainak hozzájárulását.Így gyarapodott évről évre könyvgyűjteményünk, szekrényeink kezdtek megtelni. A 2005-ben intézményesült Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság céljául tűzte ki a magyar nyelvű földrajz oktatás támogatását. Pályázatok segítségével is bővítettük szakkönyveink sorát. Néhai tanárunk Molnár Jenő könyvtárának egy része is hozzánk került, köszönet érte családjának. De hozzánk került Mártis János kolozsvári földrajz tanár könyvtárának egy része is özvegyének köszönhetően. A Magyar Földrajzi Múzeum közvetítésével hozzánk került a 2009-ben elhunyt Marosi Sándor akadémikus könyveinek egy része is. Köszönjük Puskás Katalin közbenjárását és a többi kiadványt is amit a Múzeumtól kaptunk. A Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet segítségével is jutottunk könyvekhez. 

Könyvtárépítés

Ezzel párhuzamosan körvonalazódott az az elképzelés, hogy a többnyire adományokból összegyűjtött szakkönyvgyűjteményt rendszerezni kellene, nyilvántartásba venni és az érdeklődő diákok, olvasók rendelkezésére bocsátani. 2009 tavaszán épületünk manzárdjában felszabadult egy pici terem. Mivel kihasználatlanul állt, karunk vezetősége lehetővé tette, hogy átvegyük és hasznossá tegyük. Ezennel elkezdődött a pár hónapos könyvtárépítési munka, mely magába foglalta a polc fúrás-faragástól a könyvcipekedéseken át a hosszú órákat igénybe vevő leltározást, adatbázis létrehozást. Az asztalos munkát Imecs Zoltán tanár úr végezte Benkő Csaba és Sütő Szabolcs földrjaz szakos diákok segítségével. A cipelés és leltározás megszervezése és vezetése Bartók Blanka kolleganőnknek köszönhető. Ezt a munkát a Cholnoky Szakkollégium 2009/2010 -es szakkollégistái – és nemcsak szakkollégistái – végezték nem sajnálva saját szabadidejüket áldozni a már-már véget érni nem akaró könyvrendszerezésre.. A segítők megérdemlik, hogy nevük itt megjelenjen: Bálint Szidónia, Bán Barna, Barabás Dénes, Bece Apollónia, Benkő Csaba, Bodor Andrea, Fazakas Zsombor, Gáll Attila, Kis Hunor, Köllő Csaba, Kőműves Orsolya, Lakatos Zita, Miklós Réka, Molnár Imelda, Morecz Orsolya Emese, Nagy Dalma, Nagy Zsombor, Oláh-Badi Melinda, Pál Kincső, Pálfi Gizella, Páll Alpár, Pap Ildikó, Péter Emese, Péter Johanna, Sebestén Tihamér, Simó-Márton Attila, Sütő Szabolcs Balázs, Székely Katalin, Szilágyi Krisztina, Török Dalma, Végh Andrea Orsolya, Veres Anna, Talmács András.A könyvek nyilvántartására a Jómagam honlapon található könyvtár programot használtuk (http://www.jomagam.hu/programok/konyvtar.htm) A kitartó munka eredményeképpen ma már mindenki számára rendelkezésre bocsátjuk és ajánljuk böngészésre könyvtárunk több mint 1100 kötetét, mely elsősorban a földrajztudományhoz kapcsolódó szakkönyveket, folyóiratokat, atlaszokat tartalmaz. A könyvtár elektromos címlistáját ITT letölthetik honlapunkról. Hamarosan a könyvtár elérhetővé teszi a Földrajz Karon végzett hallgatók szakdolgozatainak elektronikus változatát is. Kívánunk mindenkinek jó olvasást!

A Cholnoky Jenő Könyvtár órarendje

Természetesen hivatásos könyvtárosunk nincs, ezt a feladatot is ti, diákok oldjátok meg. Egyelőre az önkéntesek a következő órarendet teszik lehetővé:

Nyitvatartási idő (tanév közben):

Hétfő: 12-14 óra

Kedd: 12-13 óra

Elérhetőség:

Mikó utca (Str. Clinicilor) 5-7, Földrajz Kar, manzárd

Könyvtárhasználati szabályzat

 • a könyvtár nyilvános szakkönyvtárként működik
 • a könyvek kölcsönzése a könyvtárban történik, személyesen, személyazonossági vagy más fényképes igazolvány felmutatásával
 • a könyvtár az olvasó adatait számítógépen tárolja és kizárólag az olvasó azonosítására használhatja
 • a könyvek kölcsönzési ideje maximum két hét (14 nap)
 • a kölcsönzési határidő hosszabbítása egyszer lehetséges, ha a műre nincs előjegyzés
 • a kölcsönzési határidőt túllépő olvasónak késedelmi díjat kell fizetnie. A díj értéke nap 2 lej. A késedelmi díj rendezéséig újabb dokumentum nem kölcsönözhető, hosszabbítás nem kérhető. A késedelmi díjakból begyűlt összeget a könyvtár bővítésére fogjuk fordítani.
 • a kölcsönzés és a visszavétel nyilvántartása számítógépen, illetve katalógusban történik
 •  egyszerre legtöbb 3 dokumentumot/könyvet lehet kölcsönözni
 • a kölcsönzött dokumentumok épségéért teljes mértékben a kölcsönző személy felel
 • az olvasó az elveszett vagy megrongálódott dokumentumokat köteles azonos vagy legújabb példánnyal pótolni, illetve azoknak gyűjteményi értékét megtéríteni
 

Impresszum | Kapcsolat

© 2006 Cholnoky.ro